RSS

Arsip Penulis: Ki Demang sodron

Tentang Ki Demang sodron

" . . Dalam Penjajakan Diri Sendiri, Dengan Belajar Dari Pengalaman Kemarin, Meniti Kehidupan Sekarang, Berusaha Capai Masa Depan Yang lebih Baik, Memahami Arti Guna Diri Untuk Yang Lain.............. "

Arane keturunan lan Panggonan kewan

Arane Keturunan Kewan / Nama Keturunan Hewan

Turunane pitik biasa + Pitik Kate : Wareng

Turunane  pitik biasa + pitik alas : Bekisar

Turunane pitik biasa + bekisar : Bekikuk

Turunane bebek + menthog : Brati

Turunane jaran + kuldi : Bihal

Turunane dara + puter : Blaster

Arane Panggonan Kewan / Nama Tempat tinggal hewan

Jaran / kuda : Gedhongan

Manuk / burung : Gowok / bolongan neng wit ( lobang besar pada pohon )

Raja kaya ( kebo, sapi, wedus, dll ) : Kandhang

Pitik / ayam : Kombong

Macan / harimau : Krangkeng

Dara / burung dara : Pagupon

Manuk mangsa ngendhog / burung saat bertelor : Susuh

Tawon / lebah : Tala

Kanggo ngingu iwak / untuk beternak ikan : Tambak / Blumbang

DjawaDwipa

 
Tinggalkan komentar

Ditulis oleh pada Mei 12, 2012 in Kawruh jawa

 

Tag: , ,

Arane Anak kewan

Arane anak kewan / Nama anak hewan :

Anak ampal : embug-embugan

Anak angkrang : kroto

Anak asu / anjing : kirik

Anak pitik / ayam : kuthuk

Anak ayam alas : bekisar

Anak babi : gembluk

Anak bandeng : nener

Anak bantheng : wareng / cendhet

Anak banyak : blengur

Anak baya : krete

Anak bebek : meri

Anak bethik : menter

Anak blanak : sendha

Anak brati : tongki

Anak budheng : kowe

Anak bulus : ketul

Anak cacing : lur

Anak cecak : sawiyah

Anak celeng : genjik

Anak coro : mendhet

Anak dara : piyik

Anak dhorang : tamper

Anak emprit : indhil

Anak gagak : engkak

Anak gajah : bledug

Anak gangsir : clondho

Anak garangan : rase

Anak garengpung : drungkuk

Anak gemak : drigul

Anak glathik : cecrekan

Anak gundhik : laron / rayap

Anak iwak : beyong / kocolan

Anak jangkrik : gendholo

Anak jaran : belo

Anak kadhal : tobil

Anak kakap : caplek

Anak kalajengking : ketupa

Anak kancil : kenthi

Anak kebo : gudel

Anak kecapung : jenthit

Anak kemangga : ceriwi

Anak kepik : mreki

Anak kidang : kompreng

Anak kimar : kedah

Anak kinjeng : senggrutu

Anak kinjeng dom : undur-undur

Anak kintel : kenthus Anak kethek : munyuk / kenyuk

Anak kodhok : precil

Anak kombang : engkuk

Anak konang : endrak

Anak kremi : racek

Anak kucing : cemeng

Anak kul / keyong : krikik

Anak kupu : uler

Anak kura : laos

Anak kutuk : kotesan / koncelan

Anak kwangkwung : gendhot

Anak laler : set / singgat

Anak lamuk : jenthik

Anak lawa : kampret

Anak lele : jabrisan / lendhi

Anak lemut : uget-uget

Anak lintah : pacet

Anak lisang : beles

Anak lodan : kengkelong

Anak lutung : kenyung

Anak luwak : kuwuk

Anak luwing : gonggo

Anak macan : gogor

Anak manuk : piyik

Anak menjangan : kompreng

Anak menthok : minthi

Anak merak : uncung

Anak nyambik : slira

Anak pe : genyong

Anak pleting : jaringan

Anak sapi : pedhet

Anak sembilang : lenger

Anak singa : dibal

Anak tambra : bokol

Anak tawon : gana

Anak tekek : celolo

Anak tikus : cindhil

Anak tongkol : cengkik

Anak tuma : kor

Anak ula : kisi / ucet

Anak urang : grago

Anak wader : sriwet

Anak wagal : jendhil

Anak walang : dhogol

Anak warak : plencing

Anak wedus : cempe

Anak welut : udhet

Anak yuyu : beyes

DjawaDwipa

 
Tinggalkan komentar

Ditulis oleh pada Mei 12, 2012 in Kawruh jawa

 

Tag: , , , ,

Wewatekan Sadda

Wewatekan tiyang kalahiran mangsa Sadda

( 13 Mei – 22 Juni )

Besus ngadi sarira ngadi busana, mula tansah katon nyenengake ngresepake, dheweke moncer srawunge, tur bisa empan papan, kanca-kanca akeh, lan padha seneng sambung rapet karo deweke, kerep bae dijaluki tulung dening kanca-kancane, dhasare wong saddha pancen lanthip, wawasane jambar, dheweke bisa lan tansah sumadhiya aweh pembiyantu, kaya-kaya gotrah saddha kuwi wewatekane sarwa kembar ; intelegensine unggul emosine tajem, nguwasani babagan scientific uga nguwasani babagan spiritual, gampang pracaya, ananging uga gampang sangga runggi ( rak nganeh-nganehi ta…) lancar gencar pasinaone, cepet ngerti cepet nampa wulangan, nalika sekolah lan kuliah seneng takon ndhedhes bab kang wigati, sinau dhewe nganggo buku-buku, ora kangelan sinau ing klompok, dhebat karo kanca-kancane dadi kesenengane, malah akeh nyanthele, pangalamane wong liya uga gampang dingerteni, banjur dadi referensi kanggo urip ing keluwargane apa dene masyarakate, lumuh nganggur, seneng tak thik nyambut gawe apa bae, begja organisasi, lembaga, bebrayan, partai kang dipimpin wong iki,

Kala-kala rada bingung, ora tegas, sok tumindhak kanthi trial and error, terkadhang molak-malik, angel dicekel kekarepane, seneng tetulung kang ndadekake repote awake dhewe, anehe yen kekurangan rejeki, dhuwit lan apa bae, kok ya akeh sing cawe-cawe menehi mbiyantu ngenthengake, sajake kabeh kekurangane kalindhih amarga babot iman taqwane, “ mobah, molah, mamah, kudu ngenut karsaning Allah “ kuwi gegebengane.

Sifat – sifat yang berhubungan dengan kelahiran masa ke-dua belas

( 13 Mei – 22 Juni )

Pintar merias diri dan busana, sehingga selalu terlihat menyenangkan, dirinya bagus pergaulanya, dan bisa menempatkan diri, temanya banyak dan bisa erat dan akrab kepada dirinya, sering dimintai pertolongan dari teman-temanya, memang orang sadda ( kelahiran ke dua belas ) memang tajam, berwawasan luas, dirinya selalu mau dan bisa member pertolongan, sepertinya memang saddha itu punya watak yang serba kembar : intelegensinnya tinggi emosine tajam, menguasai masalah scientific juga menguasai hal-hal spiritual, mudah percaya, tapi juga gampang menanggun rugi/kecewa ( khan aneh… ), lancar sukses pembelajaranya, cepat mengerti cepat memahami ilmu yang diberikan, disaat sekaloh dan kuliah suka bertanya dengan setengah memaksa hal – hal yang serius, belajar sendiri dengan buku-buku, tidak sulit juga untuk belajar kelompok, dhebat dengan teman adalah hal yang disukainya, karena cepat merasuk pemahaman, pengalaman orang lain juga gampang dia mengerti, seterusnya jadi referensinya untuk hidupnya dalam keluarga maupun di masyarakat sekitarnya, tidak mau menganggur, suka mengerjakan hal-hal yang berkaitan dengan apa saja, mujur di organisasi, lembaga, pergaulan, dan partai yang dipimpin orang ini.

Terkadang agak bingung, tidak tegas, bertindak dengan trial and erro, terkadang plin-plan, sulit di pegang kemauanya, suka memberi pertolongan yang membuat repot dirinya sendiri, anehnya jika dirinya kekurangan uang atau apa saja, ternyata banyak juga yang ngasih pertolongan, meringankan, sepertinya segala kekurangan dirinya, tertutupi karena bobot iman serta taqwanya, “ mobah, molah, mamah, harus mengikuti aturan Allah SWT “, itu adalah perinsipnya.

DjawaDwipa

 
Tinggalkan komentar

Ditulis oleh pada Mei 8, 2012 in Wewatekan

 

Tag: , , , , , ,

Wewatekan Dhesta

Wewatekan tiyang kalahiran mangsa dhesta

( 20 April – 12 Mei )

Sregep, tlaten nyambut gawe, anteng alus tumindake, kabeh gawean kang dadi ayahane lan tanggung jawabe bisa rampung trep ing wancine, dheweke duwe iguh pratikel kang pantes luwes teges praktis tur sistematis kanggo ngrampungake pakaryane, katone ngglayem ayem ora cekat-ceket, nanging tumrap dheweke “ slow but sure “. Sesantine “ seng panting kwalitase dudu kwantitase”. Amarga saka iku dheweke dingunguni lan ditresnani dening kanca-kancane, dhasar limpad sarta landhep rasa pangrasane seneng olah raga nyinauni gaib-gaibing sasmita, dhasar sulistya, cepak jodhone adoh larane, kasembuh besus alus solah tingkahe alus tutur wicarane, wiwit cilik nggladhi lan ngulinakake mandhiri, emoh nangis, emoh rewel, ora seneng ugungan lan aleman, seneng tetulung , seneng kesenian, uga seneng lunga lan pesta.

Pancen ora pati pinter, nanging bisa ngecakake management prasaja, suwe-suwe malah bisa wicaksana, uripe tumata, kariere begjane gumarudug padha teka, pancen ora gampang pracaya marang wong liya, nanging iku mung dadi sarat kanggo urip utama karo bebrayan sesami, jer kudu tansah eling lan waspada.

Sifat – sifat yang berkaitan dengan kelahiran masa sebelas / Desta

( 20 April – 12 Mei )

Rajin, teliti dalam pekerjaan, tenang halus kelakuanya, semua pekerjaan yang menjadi tanggung jawabnya bisa selesai rapi dan tepat pada waktunya, dirinya punya cara tersendiri yang pantas, luwes, praktis dan sistematis untuk menyelesaikan semua pekerjaanya, kelihatanya santai tidak trengginas, tapi bagi dirinya “ slow but sure “ ( Pelan tapi pasti ), dengan semboyan “ yang penting kualitasnya buka kwantitasnya “. Karena itulah dirinya disegani dan sukai teman-temanya, memang cerdas dan tajam pikirannya, suka olah raga, mempelajari hal – hal yang tersembunyi, dari kecil sudah membiasakan dhiri mandiri, tidak mudah menangis, cengeng, dan tidak manja, suka menolong, suka kesenian, juga senang bepergian dan pesta.

Memang tidak begitu pintar, tapi bisa menerapkan menejemant yang sesungguhnya, lama – lama malah bisa bijaksana, hidupnya tertata, karier keberuntungan datang beruntun, memang tidak mudah kepada orang lain, tapi semua itu hanya menjadi syarat untuk hidup utama serta hubungan antar sesame, yang juga harus selalu ingat dan waspada.

DjawaDwipa

 
Tinggalkan komentar

Ditulis oleh pada Mei 8, 2012 in Wewatekan

 

Tag: , , , , , ,

Wewatekan Dasa/Kasadasa

Wewatekan tiyang kalahiran mangsa dasa / kasadasa

( 27 Maret – 19 April )

Teguh santosa ing budi, mandhiri, keras tegas, dhisiplin, jiwa militer, gathekan, pinter tenan, trep lan cepet ngudhari lan ngrampungake ruwet rentanging prakara sarta masalah warna-warna, seneng srawung pasrawungane jembar, karo sapa bae uga karo wong manca, gedhe tanggung jawabe marang kulawarga, pagawean, apa dene bebrayan, seger saras, arang – arang lara, larane entheng bae, kuwi bae amarga kekeselan lan amarga panganan kang ora cocog, wiwit bocah, remaja, dewasa, banjur tuwa tetep keras tegas, mung bae saya tuwa saya sadhar luwih moncer akale tinimbang okole, uripe saya meneb mrih rahayuning sesame, kawruh lan pangalamane jembar, seneng sinau lan lathian apa bae kanthi sregep tememen, ing kelas, ing pagawean, ing organisasi unggul onjo, ambisi dadi pemimpin, pancen dadi lan akeh kang dadi pemimpin, malah jumurung lan mrabawani kanca-kancane supaya dadi pemimpin, ekstrovert, akeh gerake, akeh idhene, akeh kang dirancang, nganti ora bisa nindhakake dhewe,

Emoh kalah, seneng mrentah, angel dikandhani, sing dieringi mung wong-wong tuwa sing sugih prestasi, mitayani lan ngedap-edabi, dheweke ajrih asih sungkem bekti marang wong-wong tuwa kang mangkono kuwi, kala-kala rada grusa-grusu, ora pati sabar, nanging kabeh kuwi katutup jalaran dheweke mantheng iman taqwane, manteb rila narima sumarah pasrah ing Allah SWT.

Sifat – sifat yang berkaitan dengan kelahiran pada masa ke-sepuluh

( 27 Maret – 19 April )

Tegar, sentosa dalam budi, mandiri, keras tegas, disiplin, berjiwa militer, perhatian, sangat cerdas, cepat dan tepat menyalesaikan masalah yang rumit, suka bergaul dan luas pergaulanya hingga kepada orang – orang luar negeri, besar tanggung jawabnya, kepada keluarga, pekerjaan, dan juga pergaulan, segar bugar, jarang sakit, sakitnya ringan saja, itupun karena kelelahan dan makanan yang tidak cocok, mulai dari kecil dewasa hingga usia senja tetap tegas keras, hanya saja semakin lanjut usia semakin sadar, lebih manjur akal dari pada okol ( kekuatan ), hidupnya semakin konstrasi pada kesejahteraan sesama, ilmu dan pengalamanya luas, suka belajar dan latihan apa saja dengan giat, di kelas, di pekerjaan, dalam organisasi menjadi pemuka, berambisi menjadi pemimpin, memang jadi dan banyak yang jadi pemimpin, malah terkadang amat berwibawa dan disegani dan oleh teman-teman di dijadikan pemimpin, ekstrovert, banyak gerak, banyak ide, banyak rancangan, sampai tidak bisa di laksanakanya sendiri,

Tidak mau kalah, suka memerintah, sulit di kasih tau, yang menjadikan dia iri hanya orang  yang kaya prestasi, sukses dan luar biasa, dirinya enggan memberikan sungkem/penghormatan kepada orang2 tua, yang seperti itu terkadang terburu-buru, kurang kesabaranya, tapi semua itu tertutup karena dirinya tekun beribadah dan tetap taqwa, mantap rela menerima dan pasrah tawakal kepada Alloh SWT.

DjawaDwipa

 
Tinggalkan komentar

Ditulis oleh pada Mei 8, 2012 in Wewatekan

 

Tag: , , , , ,

Wewatekan Kasanga

Wewatekan tiyang kalahiran mangsa kasanga

( 2 Maret – 26 Maret )

Anteng, mrabawani, seneng tetulung, niyat ngudi kang bener lan kang becik, iku dadi pawitan utama tumrap uripe kang ngalami proses lan lelakon manekawarna wiwit bocah, dewasa lan nganti tuwa, seneng lelungan, mlancong, ndeleng kaendahan alam, sarta seneng miyak-miyak wewadining alam apa dene kang sarwa misteri, imaginasi lan fantasine ngedab-edabi, uripe ing alam loro. Alam kenyataan lan alam khayalan, mula dhemen tumindak nyata, kayata nulungi kanca-kancane, misah ngleremake sing padha kerengan, cecongkrahan, lan memungsuhan, dadi “ juru runding “. Kang bisa mrantasi, uga seneng tafakur samadi. Landhep panggraitane, nganti gampang kecenthok emosine, yen ora ngati-ati, bisa nglambrang gonjang-ganjing, miyur kagendeng kahanan,

Butuh tuntunan sarta panggulawenthah saka wong tuwa lan guru amrih mekaring bakat lan kautamane, butuh tepa palupi nyata utama, butuh lingkungan kang sembada.

Sifat – sifat yang bertepatan dengan masa kelahiran ke-sembilan

( 2 Maret – 26 Maret )

Tenang, wibawa, suka menolong, mencari kebeneran dan kebaikan, semua itu menjadi patokan utama hidupnya yang proses dan keadaan yang beraneka ragam yang dialami sedari kecil, dewasa hingga tua, senang bepergian, mengembara melihat keindahan alam, serta suka mencari rahasia alam dan keadaan yang mengandung misteri, imaginasi dan fantasinya luar biasa, hidupnya berada di dua alam, alam nyata dan alam khayalan, di alam nyata terbukti dengan suka menolong sesame, melerai pertikaian, permusuhan, menjadi “ juru damai “ yang bisa membereskan permasalahan, suka tafakur, mengheningkan cipta, tajam perasaanya, sampai mudah tersentuh emosina, jika tidak hati-hati, bisa menjadi angkara murka merajalela merubah keadaan.

Butuh tuntunan serta bimbingan dari orang tua dan guru, supaya bisa berkembang bakat dan keutamanaanya, butuh contoh figur utama, butuh lingkungan yang mendukung.

DjawaDwipa

 
Tinggalkan komentar

Ditulis oleh pada Mei 8, 2012 in Wewatekan

 

Tag: , , , , ,

Wewatekan Kawolu

Wewatekan tiyang kalahiran mangsa kawolu

( 4 Februari – 1 Maret )

Integrative, bisa manjing ajur ajer ing kabeh lapisan bebrayan, bisa srawung karo para panggedhe, golongan madya lan wong cilik, sesantine “ momor, morsit, momong “. Nggatekake kebutuhan sarta bot repote masyarakat, dhasar seneng lan bisa gawe iguh pratikel amrih tentrem lan majuning masyarakt, wong weton mangsa kawolu akeh kang dadi pangarsaning organisasi, lembaga, apa dene masyarakat mligi lan masyarakat umum, nadyan ora duwe ambisi dadi pemimpin, nanging dening umum didadekake pemimpin, dheweke ora kegedhen pamrih, gegayuhane among ngudi samubarang kang bener, becik, nyata, tur migunani kanggo rakyat, watake dhisiplin, akeh pangertene, tur tresna marang sapa bae, bebudene alus, nanging kebranang yen ngalami samubarang kang ora bener, ora adil, lan ora samesthine, fair play, yen dheweke luput, ndhadha ngakoni keluputane, sarta enggal-enggal gelem njaluk pangapura, wong iki sarwa bisa lan jembar kawruhe.

Kala kala kebat kliwat, uga cepak nesune, nanging gampang lilihe, wawasane “ ora prelu nesu, jer bisa di manage kabeh iku”.

Sifat-sifat orang yang lahir bertepatan dengan masa ke delapan

( 4 Februari – 1 Maret )

Integratife, bisa bergaul dengan semua lapisan masyarakat, bisa masuk pada pergaulan orang besar/berpangkat, golongan menengah dan orang kecil, semboyanya :” momor,morsid,momong”. ( artikulasi bahasa bisa di baca di bab Bahasa Rinengga di blok ini ), memperhatikan kesusahan dan kerepotan masyarakat luas, mempunyai jiwa yang senang membuat ketentraman dan kemajuan masyarakat khusus ( Organisasi ) dan masyarakat umum ( semua manusia ), orang yang mempunyai weton ( masa kelahiran ) ke kawolu ( kedelapan ) banyak yang tidak punya ambisi jadi pemimpin organisasi, lembaga, dan masyarakat, akan tetapi walaupun tidak mempunyai ambisi jadi seorang pemimpin, tapi oleh masyarakat di jadikan pemimpin, dirinya tidak ada pamrih sedikitpun ataupun keinginan lain, dia hanya khusus berbuat untuk segala yang menunjukan kepada kebenaran, kebaikan, nyata, dan berguna untuk rakyat, berwatak disiplin, pengertian, di kasih sayang terhadap siapa saja, halus budi pakertinya, tapi garang jika mengalami segala hal yang tidak benar, tidak adil, dan tidak pada tempatnya, fair play ( bermain jujur ), bila dia salah, jantan mengakui kesalahanya, serta cepat-cepat mau untuk meminta maaf, orang ini serba bisa dan berwawasan luas.

Terkadang agak kelewatan, dan cepat memuncak apabila sedang marah, tapi gampang reda, wawasanya “ Tidak ada gunanya marah, karena segala sesuatu bisa dimanage ( diatur ) dengan baik “.

DjawaDwipa

 
Tinggalkan komentar

Ditulis oleh pada Mei 8, 2012 in Uncategorized

 

Tag: , , ,

 
Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.